Nieuwsflits plusklas 10-01-2017

12 januari 2017

De vakantie zit er weer op en we zijn vanmorgen dan ook weer lekker gestart met onze Plusklas. We hebben een nieuw onderwerp voor de Bijbelverhalen; voor de vakantie hebben we een aantal weken nagedacht over de profeet Amos en zijn leven en werk en dat hebben we net voor de Kerstdagen mogen afsluiten met: Amos’ advent. De leerlingen zijn erg betrokken bij de Bijbelverhalen, we proberen ook daar een andere vorm aan te geven, zodat er een beroep wordt gedaan op hun vaardigheden. Zo hebben we o.a. een samenvatting geschreven, kernwoorden bedacht en een stille borddiscussie gehouden. Vanmorgen zijn we begonnen met een serie Bijbelverhalen waarin telkens de zee centraal zal staan. Dit leek ons mooi, aangezien we ook nog steeds bezig zijn met het thema “Land in Zicht!”. Als uitgangspunt gebruiken we hierbij een boek van Ds. Moerkerken. Dit zijn mooie, vaak ontroerende en leerzame uurtjes met elkaar!

Wat het thema betreft: dat wordt steeds spannender! Welke kanskaart trekt jouw groepje? Moeten jullie zilver inleveren? Of krijg je juist ivoor? Kun je beter porselein of zijde kopen, of moet je je goudstukken omzetten in vis? U begrijpt; bij elk groepje horen we discussie, argumenten en afwegingen. Zo wordt de reis om de oost wel heel avontuurlijk! De tijd is altijd erg snel om.

Met rekenen hebben we erover gepraat, dat doorzetten soms heel lastig is. Eigenlijk wil je het liefst het goede antwoord meteen weten en als dat niet lukt dan is dat niet zo fijn! Voor heel veel kinderen, die wat minder goed kunnen leren, is dit dagelijks een worsteling. Dat ze elke dag doorzetten en hun werk doen kunnen we  bewonderen! Daarom is het goed om in de Plusklas te ervaren hoe het kan voelen als je iets niet begrijpt. Samen zoeken we dan naar manieren om toch achter die som te komen, of door middel van goed lezen en tekenen, te begrijpen wat het antwoord moet zijn. De voldoening die je daarvan krijgt, ervaren de leerlingen ook, voelt veel beter dan zomaar een antwoord opschrijven.

Tijdens de 1 op 1 gesprekjes komen ook mooie dingen tevoorschijn. Kinderen geven hun persoonlijke kijk op hun deelname in de Plusklas en ook over de belemmeringen die dit soms oplevert. We praten hier open over en proberen voor ieder kind onderwijs op maat te bieden. Voor de ene leerling is dat een extra duwtje in de rug, voor de ander een boek over Hebreeuws als extra uitdaging en voor een derde wat persoonlijke begeleiding bij het rekenen. Dit was zomaar even een inkijkje in ons Plusklasleven van alle dag. We zijn lekker op koers, om maar eens in de materie van het thema te blijven. Van ons allen een hartelijke groet!